Index



John Pike har viet sin tid til studier av atomvåpenspørsmålet.

- Kan kobles til rakettforsvar

- Den nye radaren i Vardø kan med enkle grep og på kort tid bli svært nyttig for USA i et nytt rakettforsvarssystem, sier John Pike i Føderasjonen av Amerikanske Forskere (FAS) til Bergens Tidende. 

MARINA TOFTING
SOPHIE AASERUD (foto)
Washington DC

John Pike er ansvarlig for romforskning og militære analyser i FAS. Sammen med journalist i Bergens Tidende, Inge Sellevåg, klarte han å finne ut det amerikanske navnet på den nye radaren Globus II i Vardø, og dermed hva radaren var brukt til før den ble sendt til Norge.
Radaren som på amerikansk heter Have Stare er blitt testet i California som en del av et nytt rakettforsvar. Pike roser Sellevågs arbeid og sier det er meget sjeldent at journalister er så tålmodige og innstilt på detektivarbeid som Sellevåg har vært.

Mellom
- Denne saken reiser flere gode spørsmål, men svarene som har kommet fra myndighetene er ikke gode nok, mener Pike.
FAS holder til i rekkehusbebyggelsen på Capitol Hill, maktens høyborg i USA. Innenfor dørene til FAS holdes dagslyset ute med blendingsgardiner. På kontoret til John Pike er vinduene helt mørke, på skrivebordet lyser rommets eneste lampe. Luften er tung av sigarettrøyk, en nesten uvanlig duft i USA for tiden. Her forsker han hver dag, 14 timer om dagen.
- Jeg går aldri ut, de jeg møter møter jeg på Internett. Derfor ble jeg så forbauset da du spurte om du kunne få komme på kontoret til meg, sier John Pike.

Oppgradering
- Jeg tror Globus II radaren er plassert i Vardø fordi den lett kan oppgraderes til å bli en del av et nytt antirakettforsvar for USA, sier John Pike.
- Men jeg tror ikke at amerikanske militære bare er opptatt av russiske raketter. De trenger også å overvåke eventuelle raketter rettet fra Iran mot USA, og da er plassering av en radar i Vardø naturlig, sier John Pike.
Iran holder på å utvikle raketter som kan nå USA, men er ifølge Pike bare i startfasen. Til nå har de kjøpt materiell fra Nord-Korea, men det er mangelfullt og lite testet. Rakettene har foreløpig bare rekkevidde til Istanbul.
Den andre rakettrusselen som USA er opptatt, av kommer fra Nord-Korea. Men den faren kan amerikanerne overvåke selv med et antirakettsystem i Alaska, mener Pike.

ABM-avtalen
Det er ennå et åpent spørsmål om USA kommer til å realisere sitt planlagte rakettforsvar. John Pike er redd for at politikerne vil selge et slikt våpensystem som den eneste og sikre redningen for USA i lengden.
- Hva er galt med å overvåke raketter fra radaren i Vardø?
- Ifølge ABM-avtalen fra 1972 mellom USA og den gang Sovjetunionen, og som ikke gjelder for Norge, så har ikke USA eller Russland lov til å utplassere utstyr som inngår i et rakettsystem i et tredje land. Det kan sikkert diskuteres om Globus II inngår i ABM-avtalen, sier John Pike.

Satellittbilder
John Pike får en bekymret fure i pannen når BT spør hva hans nåværende forskningsprosjekt er. Han er i ferd med å bestille bilder fra en satellitt som er rettet inn mot Nord-Koreas utvikling av raketter. Hvert bilde koster flere tusen dollar. Det gjelder å vite hvor fokus skal rettes.
Forskningsorganisasjonen som han har arbeidet for i 20 år, er helt uavhengig og har ingen store midler å ta av. Det Pike mangler i ressurser har han desto mer av i engasjement. Det startet da han var 9 år gammel:

Cuba-krisen
- Jeg trodde det skulle bli krig under Cubakrisen i 1962. Vi bodde nær en flybase og himmelen var sort av bombefly som skulle fylle drivstoff på basen. Min søster og jeg gjemte oss i kjelleren med tegneseriene våre.
- Da faren for atomkrig var over, sa jeg til meg selv: De voksne klarte ikke denne krisen så bra, de trenger nok litt hjelp av meg. Jeg var litt spesiell som barn, innrømmer Pike.
Deretter gikk han på biblioteket og fikk tak i en 725 sider tykk bok om effekten av kjernefysiske våpen. Den regnes ennå for å være en grunnbok i emnet. Siden har John Pike viet tiden sin å studere atomvåpenspørsmålet. Han har nylig fått flere priser for den beste internettsiden om emnet.

fakta/FAS
Federation of American Scientists (FAS) er en privat finansiert organisasjon med halvparten av USAs nobelprisvinnere som sponsorer. Organisasjonen ble opprettet i 1945 av vitenskapsmenn som deltok i utviklingen av den første atombomben (Manhatten-prosjektet) og hadde til formål å drive opplysning om farene med atomvåpenteknologien og farene med et kjernefysisk våpenkappløp.
FAS har i dag et bredt virkefelt som spenner over vitenskapen og teknologi generelt og har et eget prosjekt om rompolitikk som John Pike leder.

Publisert: 27.02.00 09:33:46

Copyright © 2000 Bergens Tidende